Erfarenheter från Hållbara Hökarängen i bokform

Text: Susanna Elfors

– Jag tror att vi behöver göra världen ”lite mindre” igen. Vi lever så utspritt idag, det är som om vi alltid är ”någon annanstans”. Själv vill jag arbeta och leva mer lokalt.

Så säger Jenny Cederholm, boende i Hökarängen och initiativtagare till HOPP!, Hökarängens Omställnings & Permakulturprojekt. Hon är en av alla de boende och lokala aktörer som har medverkat i projektet Hållbara Hökarängen som har pågått mellan 2011 och 2015.

Nu finns projektet dokumenterat i bokform, i boken Hållbara Hökarängen – en dokumentation av ett utvecklingsprojekt, som jag har skrivit. Den är utgiven av Molin & Sorgenfrei förlag som har sitt säte i Hökarängen.

Boken är rikt illustrerad med bilder från Hökarängen och från projektet. Det är dels vackra miljö- och stämningsbilder och dels porträtt på dem som har medverkat i projektet samt bilder från Hållbarhetsfestival, matlagningskurser och annat som har genomförts under projekttiden.

Historia och nutid

Texten bygger dels på intervjuer med 22 personer; boende, förvaltare och andra som har medverkat i projektet, samt mina egna erfarenheter som en i projektteamet och på rapporter och skrifter om Hökarängen och Hållbara Hökarängen.

Förordet är skrivet av Ingela Lindh, dåvarande VD för Stockholmshem och en av initiativtagarna till Hållbara Hökarängen. Efter förord introduceras läsaren till hur projektet startade (det är en ganska spännande historia) och till projektmålen (att göra Hökarängen mer socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart).

I kapitlet därefter ges en historisk tillbakablick som handlar om hur Hökarängen på 1940-50–talen byggdes som en så kallad grannskapsenhet, ett centrum med skolor omgivet av bostäder och avgränsat av natur och större vägar. På samma sätt som många andra förorter i Sverige.

Vi får också möta institutioner i Hökarängen som dess unika stadsdelsråd, konsthall, kollektivhus och waldorfskola innan vi får följa projektet, som startade med en satsning på centrum och mötesplatser, fortsatte med satsning på konst och sedan kom att handla om miljö och ekologisk hållbarhet.

Erfarenheter från projektet

I de sista kapitlen diskuteras resultatet, med viss spoilervarning kommer här några av våra tips till andra fastighetsbolag, kommuner med mera som vill arbeta med liknande projekt:

• Ha projektkontoret där folk finns, var närvarande i det lokala livet och utgå från befintliga kvaliteter.
• Tänk strategiskt och okonventionellt när ni utvecklar centrum.
• Var gentrifieringsmedveten, sådan kritik kommer lätt och då är det bra att vara beredd och att hitta strategier för en inkluderande utveckling.
• Involvera tekniska hållbarhetsinvesteringar från början och kommunicera dem tydligt.
• Skapa institutioner som kan överleva och tänk på överlämningen av projektet redan från början.
• Satsa på resiliens, social och ekologisk hållbarhet hänger ihop och kan öka resiliensen i ett bostadsområde och göra världen lite mindre igen.

 3 C03383 (1)
Susanna Elfors har skrivit boken om Hållbara Hökarängen. Foto: Bengt Alm

Boken säljs på nätet via större nätbokhandlare som Adlibris och Bokus. Den går också att köpa hos Växterian på Hökarängsplan 9.

Att köpa den hos Växterian rekommenderas varmt, för då kan du sätta dig på närmaste kafé och veckla ut omslaget, som är en karta. På kartan hittar du alla platser som har varit viktiga för projektet, så då är det bara att vandra runt i Hökarängen och uppleva projektet i verkligheten!

PS. För den som vill ha en mer grundlig genomgång av Hållbara Hökarängens miljösatsning finns en rapport från SEI att ladda ned här från vecka 27. DS.