ESKILSTUNA, GÖTEBORG OCH VÄSTERÅS ÅRETS FINALISTER

Grattis till Eskilstuna, Göteborg och Västerås som har blivit utvalda till finalister i klimatutmaningen! Den första delen av utvärderingsprocessen i Earth Hour City Challenge är klar och 44 städer av 163 kandidater från länder runtom i världen har valts ut.

– Städer tar ledningen mot en rättvis, klimat-resilient framtid. Medan nationella regeringar talar om lösningar, sker verkliga förändringar varje dag i världens städer – från soldriven gatubelysning till elektrifierade transporter, säger Carina Borgström-Hansson, koordinator för Hållbara städer internationellt på WWF Sverige.

Utvärderingen har tagit fasta på en rad aspekter som tillsammans visar på ett ambitiöst, inspirerande, holistiskt och trovärdigt arbete för hållbar stadsutveckling. Temat för EHCC är städernas satsningar för att nå en helt förnybar och hållbar energiförsörjning inom ett par årtionden. Även i år fokuserar WWF särskilt på hur städerna bidrar till en övergång från fossila till förnybara energikällor. Aspekter som värderas högt är klimatsmarta urbana lösningar för människors behov, särskilt boende, energisäkerhet, mobilitet och mat; trovärdighet och åtaganden i förhållande till kapacitet; och främjande av allmänhetens deltagande och entreprenörskap.

INNOVATIONSCENTRA

– Städer har blivit innovationscentra, som skapar lösningar med en verklig potential att styra världen mot en klimatsäker framtid. För att det ska ske behöver vi nu stöd av politiker, företag och finansiella institutioner, som är beredda att smälla igen dörren för fossil energi och slå upp den på vid gavel för en förnybar framtid, säger Carina Borgström-Hansson.

WWF har anlitat ett internationellt erkänt konsultföretag för att säkra kvaliteten i utvärderingsprocessen. En internationell jury av experter ska nu gå igenom finalisternas rapporterade åtgärder och åtaganden och välja ut en nationell klimathuvudstad från varje land, som kommer att presenteras den 9 april i Seoul, Sydkorea.

Reaktionerna från de svenska finalisterna är mycket positiva

ESKILSTUNA
uppmärksammas för sin satsning på en fossilbränslefri kommunal verksamhet 2020, sina investeringar i vindkraft och sin satsning på energibesparande renoveringar av byggnader genom energy performance contracting.

Jimmy Jansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna:

– Vi är glada och stolta att Eskilstuna har gått till final. Vi vill ligga i framkant när det gäller miljö och klimat. Globala förhandlingar i all ära, men den lokala nivån är oerhört viktig, det är här det mesta kan göras och kommunerna har ett moraliskt ansvar att genomföra en ambitiös klimatpolitik.

GÖTEBORG
får beröm för det konsumtionsbaserade perspektivet i det nya klimatstrategiska programmet, för sin omfattande trafikplan, och sina många innovativa projekt, bland annat pionjärsatsningen på gröna obligationer.
Svante Sjöstedt, miljöutredare i Göteborg:

– Jättekul! Vi har ju växlat upp miljöarbetet sista året, och därför känns det extra tacksamt. Det som gör att vi utmärker oss är kanske att vi har tagit upp frågor om ekonomi genom de gröna obligationerna och konsumtionsperspektivet i det klimatstrategiska programmet. Vi har tagit mål och strategier även för konsumtion och livsstil. Vi har ju märkt att många blivit intresserade av det.

VÄSTERÅS
lovordas för sin omställning av energisystemet med målet om en fossilfri uppvärmning 2020, sin satsning på cykling och sina investeringar i solenergi, bland annat genom Solparken, Nordens största solcellspark.

Anders Teljebäck (s), kommunstyrelsens ordförande i Västerås:

– Vi är otroligt glada och stolta över att vi har blivit finalister i WWFs tävling. Det är ett kvitto på att vi gör rätt saker. Nu hoppas vi på ett helhjärtat engagemang kring kampanjen We Love Västerås och att vi får in förslag på hur vi kan förbättra staden.

WE LOVE CITIES

Valet av finalister är startskottet för We Love Cities, WWFs kampanj till allmänheten att rösta på och ge synpunkter till sina favoriter bland finaliststäderna. Under de kommande åtta veckorna inbjuds medborgarna att dela med sig av vad de älskar med sina städer med foton och filmer. De uppmanas också att komma med förslag till hur städerna kan bli mer hållbara. Så välkomna att delta i We Love Cities!

Här är en lista på alla de 44 finalisterna:

 • Brasilien: Belo Horizonte, Rio de Janeiro, São Paulo
 • Colombia: Bucaramanga, Monteria, Santiago de Cali
 • Finland: Espoo, Lahti, Tampere
 • Frankrike: Besançon, Nantes, Paris
 • Indien: Pune, Rajkot, Thane
 • Indonesien: Balikpapan, Jakarta, Semarang
 • Kanada: Edmonton, North Vancouver, Vancouver
 • Malaysia: Petaling Jaya, Shah Alam
 • Mexiko: Puebla, Hermosillo, Toluca
 • Singapore: Singapore
 • Sydafrika: Johannesburg, Nelson Mandela Bay, Tshwane
 • Sydkorea: Changwon, Seoul, Wonju
 • Spanien: A Coruña, Córdoba
 • Sverige: Eskilstuna, Göteborg, Västerås
 • Thailand: Hatyai, Khon Kaen, Mapammarit
 • USA: Cleveland, Evanston, Seattle

Jimmy Jansson Svante Sjostedt Anders Teljback
Jimmy Jansson, Eskilstuna
Svante Sjöstedt, Göteborg
Foto: Tony Dahl
Anders Teljebäck, Västerås