Skola och studentboende i Lund är solenergifinalister

Foto: Martin Olson

Text: Ulrika Celin Wedin, kommunikatör Lunds kommun

Palettskolan i Lund är en av finalisterna till Skåne Solar Award, ett skånskt pris för årets bästa solenergianläggning. Palettskolan är nominerad för bästa solcellsanläggning och vinnaren kommer att koras på Skånes Energiting den 17 juni.

Genom att använda Lunds kommuns Solkarta, som visar hur mycket solinstrålning olika byggnader har på sina tak, valdes Palettenskolan ut som en byggnad med optimalt läge för solceller.

– Som fastighetsägare har vi ofta fokus på teknik, underhåll och ekonomi, men vi värnar även om andra hållbarhetsaspekter. Med Palettskolans solcellsanläggning vill vi visa att miljö och estetiska värden är viktiga, och visa på ett samarbete och engagemang tillsammans med verksamheten, säger Jonna Myresbris, fastighetschef på Lundafastigheter, serviceförvaltningen.

Den takintegrerade solcellsanläggningen används också pedagogiskt i verksamheten. Även lekstugan har försetts med solceller där barnen kan se hur solcellerna driver en lampa och dessutom ladda sina mobiler med energi från solen.

– Vi på Palettskolan är mycket glada och stolta över att vara nominerade. Det är värt att fira! säger Palettskolans rektor Lena Jönsson.

Även AF Bostäders studentboende BoKompakt i Lund är nominerat i samma kategori. Solcellerna är en del av designkonceptet och är skapade för att fungera som en spännande del i stadsbilden. Samtidigt bidrar de till att sänka energikostnaden, vilket är betydelsefullt för bostädernas målgrupp.

BoKompakt fick stöd genom projektet Hållbar Kunskapsstad Lund NE, som är en av Lunds hittills största satsningar inom hållbar stadsutveckling, och bland annat finansierats med medel från Delegationen för hållbara städer. Läs mer på Hållbar Kunskapsstad Lund NE.

Se övriga finalister och läs mer om priset här»

Läs mer om Lunds kommuns solkarta på www.solkartan.se